Wat is natuurwijn? En wat is biologische- of biodynamische wijnbouw? | Aardig Wijntje

Wat is natuurwijn?

Op de verjaardag van je tante is, of in de plaatselijke stamkroeg; waar je ook komt tegenwoordig, je krijgt steeds vaker de vraag ‘wat is dat precies, natuurwijn?’. ‘En wat is dan het verschil tussen natuurwijn, biodynamische wijn en biologische wijn?’. Leg het maar eens uit. Of laat het over aan de mannen van Aardig Wijntje, wel zo aardig van ze. 

Wat is natuurwijn?

Natuurlijke wijnen zijn wijnen waar vanaf de wijngaard tot in de fles zo weinig mogelijk wordt tussengekomen, gemaakt zoals wijn duizenden jaren lang voor de industriële revolutie is gemaakt. Dit betekent:

  • Gezonde druiven, biologisch of biodynamisch geteeld;
  • Geen chemische toevoegingen;
  • Geen of nauwelijks toegevoegd sulfiet;
  • Spontane gisting;
  • Geen filtering na het vergistingproces.

Veel wijnmakers zijn overigens niet heel blij met de term natuurwijn, omdat het woord in allerlei richtingen kan worden gedraaid. En ja, het is eigenlijk ook zonde dat het bijvoeglijk naamwoord ‘natuur’ moet worden toegevoegd aan het woord ‘wijn’, terwijl de originele definitie van wijn puur, vergist druivensap is. Hoe dan ook, het is de meest gebruikte naam wereldwijd om gezond geteelde, natuurvriendelijke wijnen met weinig interventie te beschrijven.

Biodynamische wijnbouw

Natuurwijnmakers gebruiken allerlei landbouwmethodes die passen binnen de definitie van ‘natuurlijk’. Een van deze methoden is biodynamische landbouw, een vorm van biologische teelt die in de jaren ‘20 van de vorige eeuw is uitgevonden en ontwikkeld door de Oostenrijker Rudolf Steiner. Polycultuur, oftewel het kweken van meerdere gewassoorten in dezelfde ruimte, en veeteelt staan hierbij centraal. 

In tegenstelling tot biologische landbouw, ligt de nadruk bij biodynamische landbouw meer op het voorkomen in plaats van het behandelen. Zelfvoorzienendheid van de wijngaard staat voorop. Om het leven van micro-organismen te stimuleren en de bodem zo gezonder te maken, wordt gebruik gemaakt van plantaardige, minerale en dierlijke stoffen.

Om misverstanden te voorkomen: natuurwijn kan volgens biodynamische principes worden gemaakt, maar ook volgens biologische standaarden. Biodynamische wijn hoeft echter niet altijd ‘natuurwijn’ te zijn. Zo vind je in biodynamische wijn meer sulfiet, en is ei-albumine toegestaan tijdens het vinificatieproces, in tegenstelling tot natuurwijn waarin enkel zwaveldioxide is toegestaan tijdens de vinificatie. 


Wat is wijnbouw volgens biologische principes? 

Biologische wijnbouw is een landbouwmethode waarin men vermijdt gebruik te maken van door de mens gemaakte synthetische chemicaliën. Zo zijn pesticiden, herbiciden, fungiciden en synthetische meststoffen niet toegestaan in deze vorm van wijnbouw. In plaats hiervan gebruiken wijnboeren plantaardige- en minerale stoffen om de gezondheid van de bodem te bevorderen en plagen en ziekten te bestrijden. 

Natuurwijnmakers gebruiken de biologische en/of biodynamische wijnbouwmethoden om hun druiven te kweken. Het is echter niet zo dat biologische wijn per definitie natuurwijn is. Tijdens het vinificatieproces mogen in biologische wijnen veel additieven worden bijgevoegd, iets dat bij natuurwijnen niet gebeurt.

De verschillen tussen natuurwijn, biodynamische wijn, biologische wijn en conventionele wijn

Natuurlijk

Biodynamisch

Biologisch

Conventioneel

30mg/L Sulfiet

60-90mg/L Sulfiet

100-150mg/L Sulfiet

150-200mg/L Sulfiet

Synthetische chemicaliën niet toegestaan in wijngaard

Synthetische chemicaliën niet toegestaan in wijngaard

Synthetische chemicaliën niet toegestaan in wijngaard

Synthetische chemicaliën

toegestaan in wijngaard

Enkel zwaveldioxide toegestaan tijdens vinificatie

Ei-albumine, zwaveldioxide toegestaan tijdens vinificatie

Meerdere additieven toegestaan

Meerdere additieven toegestaan