Raphaëlle Guyot: ontdek het talent uit de Bourgogne | Aardig Wijntje

Raphaëlle Guyot

Begin mei 2022 maken we kennis met Raphaëlle’s wijnen tijdens Chai l’un Chai l’autre in Courgis, midden in de prachtige Chablis. Al snel herkennen we de bijzonderheid van haar natuurlijke wijnen te midden van gevestigde namen zoals Pattes Loup, Domaine de Moor & Domaine de la Cadette. We zijn dan ook meer dan verheugd dat we een aantal wijnen van de zeer getalenteerde Guyot kunnen aanbieden!

Over Raphaëlle Guyot

In 2018 besluit Raphaëlle zich te vestigen in haar geboortestreek Puisaye Forterre, aan de rand van wat nog steeds als Bourgogne wordt beschouwd, maar geografisch bijna dichter bij de Loire ligt dan bij het hart van de wijnproductie in de Bourgogne. In deze streek is er zelfs een appellatie die ruimte maakt voor het gebruik van Sauvignon Blanc; een kans waar Raphaëlle Guyot met de nodige indruk op inspringt. 

Raphaëlle begint in 2018 zeer klein met een braakliggend perceel, om vervolgens in 2019 1 hectare aan grond over te nemen. Het is haar doel om de verloren wijngaard nieuw leven in te blazen en de heuvels, die ooit met wijnstokken waren beplant, te herbeplanten. Op dit moment heeft Raphaëlle ongeveer 1,5 hectare aan wijnstokken, maar ze droomt ervan dit uit te breiden tot zo’n 15 hectare. De wijnstokken waarmee ze werkt, zijn altijd dicht beplant en ze gelooft dat hard en regelmatig grondwerk in het begin, gecombineerd met biologisch-dynamische landbouw, de sleutel is om in de toekomst druiven van uitzonderlijke kwaliteit te produceren.

In haar wijngaarden stimuleert Raphaëlle diversiteit in de gewassen, door onder andere haver, tarwe en linzen te kweken. Daarnaast integreert ze actief vee in haar wijngaarden. Deze stimulering van biodiversiteit zorgt ervoor dat al haar wijnen een energieke frisheid aan de dag leggen. Onvolwassenheid is op geen enkele manier te herkennen in haar wijnen!

Op dit moment is een groot deel van Guyot’s productie nog afkomstig van aangekochte druiven. De kwaliteit hiervan is al zo indrukwekkend, dat wij enorm uitkijken naar haar toekomstige wijnen, afkomstig van haar eigen percelen. Met veel plezier introduceren we voor nu haar energieke Aligoté, Sauvignon Blanc & Pinot Noirs op de Nederlandse markt.

L’Idylle Gamay

Raphaelle Guyot

L’Idylle Gamay

€22,90

Aligote

Raphaelle Guyot

Aligote

€22,90

Les Robinettes

Raphaelle Guyot

Les Robinettes

€30,90

La Valse Sauvignon

Raphaelle Guyot

La Valse Sauvignon

€26,90