Natuurwijn kopen? Bekijk ons aanbod | Aardig Wijntje

Wijnen

Onze natuurlijk gemaakte wijnen

Vind jouw natuurwijn bij Aardig Wijntje. Ons aanbod varieert van wilde stijlen tot meer cleane, klassieke wijnen, omdat bij iedere gelegenheid een andere wijn past. Kies jouw favorieten tussen onze selectie van witte, rode, oranje, rosé en pet nat wijnen.
Lees meer
 
 
 
-
Junge Hunde Riesling Trocken

Der Glucksjager

Junge Hunde Riesling Trocken

€13,50

Galeone
Verkoop

Giostra

Galeone

€13,90 Normale prijs €16,90

Luna

Uva de Vida

Luna

€14,50

Biliardino

Giostra

Biliardino

€14,90

White Lab Vino Bianco

Luca Bevilacqua

White Lab Vino Bianco

€15,50

Lello

Luca Bevilacqua

Lello

€15,50

Gossip

Luca Bevilacqua

Gossip

€15,50

Rosé Lab

Luca Bevilacqua

Rosé Lab

€15,50

Lollo

Luca Bevilacqua

Lollo

€15,50

Red Lab

Luca Bevilacqua

Red Lab

€16,50

Bacio di Lara

Giostra

Bacio di Lara

€16,50

Riesling Trocken

Der Glucksjager

Riesling Trocken

€16,50



Wat is natuurwijn nu eigenlijk?

Natuurlijke wijnen zijn wijnen waar vanaf de wijngaard tot in de fles zo weinig mogelijk wordt tussengekomen, gemaakt zoals wijn duizenden jaren lang voor de industriële revolutie is gemaakt. Dit betekent:
  • Gezonde druiven, biologisch of biodynamisch geteeld;
  • Geen chemische toevoegingen;
  • Geen of nauwelijks toegevoegd sulfiet;
  • Spontane gisting;
  • Geen filtering na het vergistingproces.
Veel wijnmakers zijn overigens niet heel blij met de term natuurwijn, omdat het woord in allerlei richtingen kan worden gedraaid. En ja, het is eigenlijk ook zonde dat het bijvoeglijk naamwoord ‘natuur’ moet worden toegevoegd aan het woord ‘wijn’, terwijl de originele definitie van wijn puur, vergist druivensap is. Hoe dan ook, het is de meest gebruikte naam wereldwijd om gezond geteelde, natuurvriendelijke wijnen met weinig interventie te beschrijven.

Natuurwijn, biologische wijn en biodynamische wijn: wat is het verschil?

Bij het kopen van natuurwijn kom je diverse termen tegen. Daarom is het belangrijk dat je het verschil kent tussen natuurwijn, biologische wijn en biodynamische wijn. Biologische wijn is gemaakt van biologisch geteelde druiven. Dit betekent dat wijnmakers geen herbiciden of pesticiden gebruiken op de wijngaard. Chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest mogen in deze wijnbouw dus niet gebruikt worden. Biodynamische wijnboeren houden zich ook aan deze regels, maar gaan nog een stapje verder. Zij gebruiken homeopathische kruidenmengsels om de bodem en de wijnrank zo gezond mogelijk te maken. Ook houden ze rekening met de 'kosmische krachten'. Dit betekent dat ze hun werkzaamheden afstemmen op de stand van de zon en de maan. Bij de vergisting van zowel biologische als biodynamische wijn worden wel toevoegingen gedaan, zoals gisten. Dat is het grote verschil met natuurwijnen. Deze druiven worden op biologische of biodynamische wijze geteeld, ze worden met de hand geplukt en bij de vergisting wordt niet ingegrepen. Hier laat de wijnmaker de natuur zoveel mogelijk haar gang gaan. 

Hoe smaakt natuurwijn?

Bij het maken van de natuurwijn grijpt de wijnmaker niet in. Dat betekent dat er geen gisten, kleurstoffen of zuren worden toegevoegd, maar ook dat de wijn zo min mogelijk gefilterd wordt. Sulfiet mag wel (met mate) toegevoegd worden, omdat dit de houdbaarheid van de wijn positief beïnvloedt. Maar er bestaan ook natuurwijnen zonder sulfiet. Omdat de wijnmaker de natuur z'n gang laat gaan, is niet van tevoren met volledige zekerheid te zeggen hoe de smaak van de natuurwijn zal zijn. Verschillende jaargangen van dezelfde natuurwijn smaken daarom ook verschillend. Dit is een van de grote charmes van natuurwijnen. Natuurwijn is, helemaal vergeleken met veel andere wijnen, een echte smaakexplosie. Juist omdat er geen stoffen zijn toegevoegd om de smaak te beïnvloeden proef je de intense wijnsmaak. Dat maakt elk glas een mooie ontdekkingsreis.

Pet-nat: natuurwijn met een bubbeltje

Drink jij graag mousserende wijn? Ook dan zijn er geschikte natuurwijnen voor je te koop. Pet-nat, oftewel pétillant naturel, is wijn die op een natuurlijke wijze mousserend wordt. De vergisting verloopt via de natuurlijke methode ‘méthode ancestrale’. Hierbij worden geen toevoeging aan de ongefilterde wijn gedaan, maar wordt het natuurlijke vergistingsproces gevolgd. Zo blijft de mousserende wijn compleet natuurlijk, in tegenstelling tot bijvoorbeeld champagne waarbij twee gecontroleerde gistingsprocessen. 

De beste natuurwijn kopen

Wil jij ook graag kennismaken met de smaakexplosie van natuurwijn? Bij Aardig Wijntje hebben we een mooi assortiment voor je. Je kiest uit zo natuurlijk mogelijk gemaakte wijnen uit verschillende landen en regio's. We raden je aan om verschillende wijnen te proberen, omdat elke vin naturel zijn eigen karakter heeft. En omdat verschillende jaargangen bij natuurwijn verschillend smaken is het ook leuk om meerdere flessen van één producent te kopen. Maak er je eigen wijnproeverij van en ontdek welke natuurwijn jij het allerbeste vindt!