Met onze updates houden we je onder andere op de hoogte van komende evenementen. Daarnaast nemen we je graag mee naar onze favoriete wijnregio's en willen we leuke informatie geven over de wereld van natuurlijke- en biodynamische wijnen.
Aardige Wijnupdates
Hoe worden wijnen gefilterd? Wanneer wijnmakers hun wijnen filteren, gebruiken ze een soort zeef om ongewenste deeltjes – zoals droesem en ander bezinksel – uit de wijn te verwijderen. Denk aan kleine stukje...
Lees verderReductie en oxidatie zijn twee essentiële processen in de wijnproductie die de uiteindelijke smaken en aroma’s van wijn sterk beïnvloeden. Hoewel ze tegengestelde effecten hebben, zijn beide belangrijk voor ...
Lees verderWat is gisting van wijn? Gisting van wijn is een natuurlijk biologisch proces waarbij suikers in de most, oftewel het onvoltooide gistende druivensap, een transformatie ondergaan, van glucose en fructose naa...
Lees verderWat is droesem in wijn? Droesem, ook wel aangeduid als sediment, bezinksel of depot, zijn de overblijvende vaste stoffen in wijn na de fermentatie of na een bepaalde rijpingstijd. Stel we nemen een ongefilt...
Lees verderEerder schreven we dat veelgemaakte fouten in wijn vaak direct geassocieerd worden met natuurlijke wijn, wat bijvoorbeeld dikwijls gebeurt bij brett & muis. Maar zoals gezegd, zijn er eigenlijk weinig go...
Lees verderNatuurlijke wijnen zijn geen gewone wijnen! Ze vinden na verloop van tijd hun eigen microbiologische balans, waardoor ze veel sterker zijn dan de meeste beschermde, met conserveringsmiddelen gevulde, conven...
Lees verderJe hoort het regelmatig mensen zeggen: “Oh, van natuurwijn heb ik de volgende dag echt minder hoofdpijn dan van conventionele wijn!” Maar in hoeverre is dit te onderbouwen, aangezien het de alcohol is die vo...
Lees verderWat is een pet-nat? Pet-nat is een afkorting voor "petillant naturel", oftewel een natuurlijk gemaakte mousserende wijn. Er bestaan verschillende methoden om pet-nats te maken, maar de meest voorkomende- en ...
Lees verderWat is oranje wijn? Oranje wijn wordt gemaakt door het sap van witte druiven te weken en te fermenteren op de schillen, pitten en stelen. Door de weking, oftewel de maceratie, wordt de wijn oranje van kleur....
Lees verderEr zijn mensen die onterecht beweren dat natuurlijk gemaakte wijnen vol zitten met fouten. Uiteraard is het mogelijk dat wijnen ondermaats geproduceerd zijn, maar dit kan zowel bij ‘conventionele’- als natuu...
Lees verderMaak kennis met Aardig Wijntje op het Natural Wine Festival van Green is Golden De lancering van Aardig Wijntje en een nieuw natuurwijnfestival in Amsterdam; het tweede weekend van november kun je met zekerh...
Lees verderOp de verjaardag van je tante is, of in de plaatselijke stamkroeg; waar je ook komt tegenwoordig, je krijgt steeds vaker de vraag ‘wat is dat precies, natuurwijn?’. ‘En wat is dan het verschil tussen natuur...
Lees verder