Domain Motz: ontdek deze jonge talenten uit de Elzas | Aardig Wijntje

Domaine Motz

Over de broeders Motz

Tijdens D'Summer Fascht in Straatsburg in juli 2022 maken we kennis met de broers Florent & Nicolas Motz, twee broers die uit een familie van wijnboeren uit Bernardswiller (Elzas) komen. De familie Motz maakt sinds 1808 treffende Elzaswijnen en is officieel biologisch gecertificeerd. Het landgoed van deze familie bevindt zich ten zuiden van Straatsburg en strekt zich uit over verschillende gebieden rondom de plaats Bernardswiller. 

Florent & Nicolas hebben van hun ouders de kans gekregen om een reeks volledig natuurlijke wijnen maken, en het talent spat er vanaf! Op dit moment werken de broers met biologisch verbouwde Sylvaner, Muscat, Pinot Noir, Auxerrois, Pinot Blanc en Gewurztraminer. In de toekomst hopen ze dit uit te breiden met meer typische Elzasser druivenrassen, zoals Riesling en Pinot Gris. 

Hoewel de broeders nog maar een aantal jaar zelf wijn produceren, reflecteren hun wijnen duidelijk het terroir van het landgoed van de familie Motz! Zo zorgen de variatie aan bodemtypes en het relatief warme en droge klimaat voor expressieve, minerale wijnen. Dit wordt versterkt door een gevoed en beschermd ecosysteem, omdat de bodems van de wijngaarden zijn beplant met haver, klaver, phacelia en radijs. Het meeste werk in de wijngaard wordt met de hand gedaan om nauwkeurig te zijn en bodemdegradatie te beperken. De immuunafweer van de wijnstokken wordt versterkt dankzij onder andere brandnetel, heermoes en riet. 

Alle druiven worden door Florent en Nicolas handmatig geoogst en gesorteerd. In het vinificatieproces maken natuurlijke gisten het vervolgens mogelijk om de druivenmost om te zetten in wijn, gedurende een periode van twee tot zes maanden. Na de fermentatie volgt de periode van rijping in honderd jaar oude eikenhouten vaten. Tijdens de botteling wordt er geen sulfiet toegevoegd om de expressie van de druiven en het terroir volledig te kunnen waarborgen. Het resultaat is nu al geweldig! Wij kijken enorm uit naar de ontwikkeling van het wijnmaken van deze waanzinnig getalenteerde broers!

De wijnen van Domaine Motz

Sylvaner Nature Oubliée

Domaine Motz

Sylvaner Nature Oubliée

€19,90

Colline Libre - Vin Orange

Domaine Motz

Colline Libre - Vin Orange

€20,50

Fût n’En Bulles

Domaine Motz

Fût n’En Bulles

€17,90

Le Sentier Fleuri

Domaine Motz

Le Sentier Fleuri

€22,90