Ontdek de wijnen van Olivier Carl uit de Elzas | Aardig Wijntje

Olivier Carl

Over Olivier Carl

In het 2000 staat Olivier Carl voor een belangrijke keuze in zijn leven: studeren of de wijngaard van zijn familie overnemen. Vanwege zijn passie voor wijn maken, kiest hij ervoor om het avontuur aan te gaan en de 6 hectare aan wijngaarden over te nemen van zijn vader André en moeder Marguerite. Hij verhuist naar Dambach-la-ville, een dorpje gelegen tussen Straatsburg en Colmar in de regio Elzas, om zich volledig toe te wijden aan het beroep als wijnboer. Daar zijn wij al te blij mee! 

Een aantal jaren voert Olivier wijnbouw uit volgens conventionele principes, maar rond 2012 schakelen Olivier en zijn vrouw Anne volledig over op biologische landbouw. In 2015 leidt dit zelfs tot een officiële AB-logo certificering van ECOCERT. Ze laten het niet enkel bij het biologisch verbouwen van de druiven, ook de vinificatie zonder additieven volgens ‘natuurlijke’ methoden wordt niet heel veel later de standaard. 

Voor Olivier is de manier van de grond bewerken enorm belangrijk. Het vasthouden van water gevallen in de winter en lente is lastig op de graniet- en zandbodems, waardoor hij op sommige percelen bijvoorbeeld gras laat groeien tussen de wijnstokken. Alles stelt hij in werking om uitdroging te voorkomen. Gelijktijdig wil hij niets forceren in de wijngaarden: hij tolereert het verlies van een klein deel van zijn toekomstige oogst als gevolg van wijnstokziekten, zoals meeldauw. Hij weigert om onmiddellijk toegestane koper- of zwavelbehandelingen toe te passen. 

Veel natuurlijker dan deze wijn wordt het bijna niet! Filtering wordt niet of nauwelijks toegepast door Olivier en ook het toevoegen van sulfiet is uit den boze. Verwacht krachtige aroma’s en knapperig fruit in de wijnen van Carl, door de combinatie van het unieke terroir en de natuurlijke vinificatie. Wij zijn enorm fan sinds we kennismaakten met deze wijnen op D'Summer Fascht in Straatsburg in juli 2022!

Bekijk de wijnen van Olivier Carl

Car La Nature est Forte

Olivier Carl

Car La Nature est Forte

€18,50

Barbe à Bulles

Olivier Carl

Barbe à Bulles

€22,50

Riesling Car la Nature est Douce

Olivier Carl

Riesling Car la Nature est Douce

€19,90

Crémant d'Alsace

Olivier Carl

Crémant d'Alsace

€20,50