De stabiliteit van natuurwijn | Aardig Wijntje

Misverstanden in wijnwereld #2: De stabiliteit van natuurwijn

Natuurlijke wijnen zijn geen gewone wijnen! Ze vinden na verloop van tijd hun eigen microbiologische balans, waardoor ze veel sterker zijn dan de meeste beschermde, met conserveringsmiddelen gevulde, conventionele wijnen. Toegevoegde conserveringsmiddelen zijn in principe niet nodig voor het creëren van stabiliteit, want druiven bevatten alle elementen om op een natuurlijke manier te fermenteren en te stabiliseren. En als ze op de juiste manier worden gemaakt, kun je zelfs wijnen krijgen die nog steeds stabiel zijn nadat ze wekenlang open in de koelkast staan. Let wel, natuurwijnen zijn levende wezens en verdienen een extra zorg. Bewaar ze dus op een koele plek, weg van de verwarming en direct zonlicht en alles komt goed!

Kunnen natuurwijnen reizen?

Het is een misconceptie dat natuurlijke wijnen niet op reis kunnen gaan, want dat kunnen ze wel! Wijnbouwers verzenden regelmatig wijnen naar verre landen, sommige in gekoelde containers en andere in de hitte op dokken of op zee. Stabiliteit in wijn hangt af van tijd en als je wilt besparen, zul je iets moeten inleveren - meestal de houdbaarheid of de natuurlijkheid. Daarom kiezen sommige natuurwijnmakers ervoor om een minimale hoeveelheid sulfiet toe te voegen aan hun wijnen.

Kun je natuurwijn lang laten rijpen?

Wat betreft veroudering: niet alle natuurlijke wijnen zijn gemaakt voor de lange termijn. Veel "vins de soif" worden gemaakt om snel op te drinken en het idee dat natuurlijke wijnen niet kunnen rijpen, komt misschien uit de beweging van lichte, verfrissende wijnen die "glou glou" heten. Hoewel deze beweging natuurlijke wijn populair heeft gemaakt, is het slechts een kleine niche binnen een niche. Er zijn namelijk ook veel natuurlijke wijnen die wel goed kunnen verouderen.

Maar toen natuurlijke wijnmakers net begonnen met het verminderen van zwavelgebruik, experimenteerden veel mensen nog en maakten ze de wijnen niet zo zuiver als nu. Dit gaf de natuurwijncategorie een mindere reputatie en samen met ongecontroleerde verzending en verzending over de hele wereld, kun je je voorstellen hoeveel kurken eruit sprongen en hoeveel wijnen door de hitte werden verpest. Hierdoor kreeg natuurlijke wijn een reputatie als niet-stabiel en niet-houdbaar. Inmiddels is dit absoluut niet meer het geval.