Is natuurwijn gezonder dan conventionele wijn?
Je hoort het regelmatig mensen zeggen: “Oh, van natuurwijn heb ik de volgende dag echt minder hoofdpijn dan van conventionele wijn!” Maar in hoeverre is dit te onderbouwen, aangezien het de alcohol is die vochtafdrijvend werkt? In dit artikel nemen we je twijfels over de correctheid van deze uitspraak weg.
Is natuurwijn gezonder voor je?
Het zou geen verrassing moeten zijn dat natuurwijn, oftewel wijn waarin kunstmatige toevoegingen niet zijn toegestaan, beter voor je is dan conventionele wijn. Veel van de additieven die in conventionele wijnen worden gebruikt, zijn namelijk slecht gereguleerd. Maar, we moeten eerlijk zijn, er zijn nog maar weinig onderzoeken naar de effecten van wijn op de gezondheid, en nog minder naar de effecten van natuurlijke wijn.
Dus, wat is de wetenschappelijke basis voor de claim dat natuurwijn minder bonzende hoofdpijn bezorgt? We weten dat een kater het gevolg is van uitdroging, maar wat er in de lever gebeurt is interessant. Alles wat je binnenkrijgt, gaat naar de lever voor klaringstesten, waar enzymen de stoffen verwerken. Gezonde componenten komen vrij in je bloedbaan, terwijl gifstoffen worden uitgescheiden via urine of gal. En, alcohol (of specifiek ethanol) is zo'n gif. Wanneer we drinken, raakt het glutathion op, waardoor er meer onverwerkt aceetaldehyde in de bloedbaan terechtkomt. En, dit is 10-30 keer giftiger dan alcohol, wat leidt tot hoofdpijn en misselijkheid. Maar, met natuurlijke wijn, hebben we minder van deze gifstoffen, dus minder kans op een kater!
Wijnen met minder sulfiet worden gemakkelijker verwerkt door onze lever
Glutathion omschrijven we als de held van onze lever die alcohol afbreekt. Het probleem is dat dit kleine stofje ook gevoelig is voor sulfieten, zoals blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Southampton. Dit betekent dat natuurlijke wijn, met zijn veel lagere sulfietgehalte, waarschijnlijk veel gemakkelijker door onze lever wordt verwerkt. Recent onderzoek van de Universiteit van Rome ondersteunt deze gedachte ook. Bij dit onderzoek werden 284 genen getest voor en na het drinken van twee rode wijnen - de ene zonder sulfiet, de andere met 80mg per liter. En, wat ontdekten ze? Natuurlijke wijnconsumptie vermindert de hoeveelheid aceetaldehyde in het bloed en ook het slechte cholesterolgehalte is lager als je wijn zonder sulfieten drinkt.
Biologisch geteelde druiven bevatten meer antioxidanten
Een in 2003 gepubliceerde studie van de universiteit van California bevestigt bovendien dat biologisch fruit en bessen tot 58 procent meer antioxidanten bevatten dan conventioneel gekweekt fruit. En, als we naar onderzoek van Diego Tomasi kijken, zien we dat druiven die zonder synthetische chemicaliën en zonder bewerken, snoeien en ontbladeren zijn gekweekt, aanzienlijk meer reservatrol (een antioxidant in wijn) bevatten dan hun conventionele tegenhangers. Dus, laten we onze gezondheid een boost geven en kiezen voor biologische druiven!