Gian Luca Colombo: ontdek dit indrukwekkende wijnhuis | Aardig Wijntje

Gian Luca Colombo

Een tip van een van de medewerkers van Petricore Enoteca con Cucina in Alba leidt ons in de zomer van 2021 naar de wijngaard van Gian Luca Colombo. Aangekomen bij de zeer gastvrije Gian Luca en zijn vrouw Alessandra, duurt het niet lang voordat wij beseffen dat deze wijnmaker terecht in de prijzen is gevallen. Hoewel hij zelf bescheiden is over de Top Italian Pinot Noir prijs en de Gambelli Award voor beste jonge wijnmaker van het jaar 2014, vinden wij dat we deze Piemontese wijnster met het bijvoeglijk naamwoord 'rijzend' echt tekortdoen!

Over Gian Luca Colombo

Na het afronden van zijn masteropleiding wijnbouw en oenologie werkte Gian Luca jarenlang als adviseur voor wijnmakers in Italië. In 2011 vindt hij de perfecte plek in zijn geboorteland Langhe om zijn droom waar te maken: wijnen produceren die het unieke, geliefde terroir van de Langhe tot uitdrukking brengen. Zo richtte hij Segni di Langa op, dat bestaat uit 4 hectare wijngaarden. In de beginjaren ligt de focus van Gian Luca vooral op de Pinot Nero-druif, misschien niet helemaal volgens de klassieke Piemontese richtlijnen. Later volgde al snel de teelt van de bekendere Piemontese druivensoorten.

Gian Luca staat erom bekend te werken met wat de natuur hem heeft gegeven. Al zijn wijnen drukken de druivensoort, het terroir van de Langhe en vintage kenmerken uit. Zijn passie is om emoties te creëren bij iedereen die zijn wijnen proeft. Door middel van biodynamische wijnbouwmethodes en zonder chemische toevoegingen of pesticiden maakt Gian Luca wijnen van de hoogste kwaliteit.

Met een minimale interventiebenadering van vinificatie, worden alle wijnen van Gian Luca zo natuurlijk mogelijk gemaakt zonder filtering en zonder verwijdering van onoplosbare stoffen. Er wordt slechts een zeer beperkte hoeveelheid zwaveldioxide toegevoegd. De doorlooptijd van de maceratie varieert van 22 tot 55 dagen. De wijnen worden vervolgens gerijpt in eikenhouten vaten en terracotta.

Hoewel hij zichzelf boer noemt, beschouwen we Gian Luca zeker als een van de meest getalenteerde wijnmakers van dit moment. Elk jaar is zijn stijl van wijnmaken uniek, en wij bij Aardig Wijntje zijn meer dan verheugd om een breed assortiment van Gian Luca's natuurlijke wijnen aan te bieden. Of het nu gaat om de fruitige en gedetailleerde Barbera, of de zeer opwindende Pinot Nero, één ding is zeker: je zult een geweldige drinkervaring hebben!

Ontdek Gian Luca's biodynamische wijnen

Langhe DOC Pinot Nero

Gian Luca Colombo

Langhe DOC Pinot Nero

€29,50

Nebbiolo d'Alba DOC

Gian Luca Colombo

Nebbiolo d'Alba DOC

€26,90

Barbera d'Alba DOC Superiore

Gian Luca Colombo

Barbera d'Alba DOC Superiore

€23,50